Een duurzaam studentenleven?

Afbeelding van annca via Pixabay

Heb jij een duurzaam studentenleven? En daarmee wordt niet bedoeld: ben jij een lang lerende student? Maak jij keuzes met respect voor de aarde, mensen en dieren? Je hebt waarschijnlijk niet zo veel te besteden, maar duurzame alternatieven hoeven niet duurder te zijn.

Studentenkamer en energie

Als het gaat om de duurzaamheid van de studentenwoning zelf, heb je waarschijnlijk weinig in te brengen. Wél heb je invloed op je eigen energieverbruik, de inrichting van je kamer en op je energieleverancier. Voor de inrichting van je kamer koop je natuurlijk alleen maar tweedehands spullen. Kringloopwinkels zijn er in elke studentenstad te vinden en voor een tientje extra bezorgen ze vaak thuis.

Weet jij of de huisbaas groene energie afneemt? Heb je überhaupt enig idee hoe de huisbaas omgaat met de energierekening? Ga in gesprek met degene die dit regelt. De goedkoopste energieleverancier hoeft tegenwoordig helemaal niet de minst groene te zijn. Groene energie is enorm in prijs gedaald, dus wellicht slaat je huisbaas twee vliegen in één klap door over te stappen.

Heb je de luxe van een tuin? Maak dan een hoekje vrij voor een kruidentuin en een composthoop. Verander op deze composthoop het keukenafval in zwart goud. Door zelf minder afval aan de straat te zetten of in de bak te gooien, belast je het milieu minder. De tuin wordt er blij van. Zaai wilde bloemen om de insectenpopulatie te stimuleren.

Eten en drinken

De wekelijkse boodschappen zijn vaak een hap uit je budget. Laat kaas, vlees en vis in de schappen liggen en pak daarvoor in de plaats een zak gedroogde bonen en extra groente. Je zult zien dat je aan het einde van de maand meer geld overhoudt. Een veganistische levensstijl is hip en dat is niet voor niets. Met name de productie van vlees en zuivel zijn enorm milieubelastend en bovendien dieronvriendelijk.

Koop een waterfles en vul ‘m. Doe dat op de universiteit, thuis en op de studentensportvereniging. Hiermee bespaar je jezelf een hoop geld en hopen afval. We begrijpen dat we niet aan je bier mogen komen, maar we willen je toch bewust maken van de impact die het produceren van bier heeft op het milieu. Voor de productie van een liter bier gebruikt de brouwer vijf tot zes liter water. Kies altijd voor flesjes bier met statiegeld en voor lokaal, biologisch gebrouwen bier tijdens je favoriete activiteiten.

Kleding en verzorging

Ook bij het kopen van kleding kun je duurzamere én goedkopere keuzes maken. Struin tweedehands winkels, websites en de vrijmarkt af voor unieke exemplaren. Indien je voor nieuw gaat, ga fast-fashion retailers uit de weg. Koop je kleding niet voor één seizoen, maar voor de lange termijn. Door minder te kopen, kun je vaker kiezen voor een keurmerk, zoals biologisch katoen.

Bekijk ook je badkamerkastje eens. Hoe minder producten hier staan, hoe duurzamer en goedkoper je bezig bent. Kies voor producten die je ook kunt gebruiken in de keuken. Kokosolie werkt prima als make-up remover en als conditioner. Met baking soda kun je poetsen, koken en bovendien is het een prima scrubzout.