Goede voorbereiding op de roadtrip

De zomer staat voor de deur en de laatste tentamens zijn eindelijk binnen handbereik. Je kijkt reikhalzend uit naar het spetterende eindfeest. Je hebt dit jaar hard gewerkt en bent toe aan die welverdiende vakantie. Terwijl je je voorbereidt op die zwaarwegende laatste loodjes dwalen je gedachten af naar betere oorden. Cultuur happen in Berlijn, genieten van een adembenemend Spaans strand, de imposante Pyreneeën, de weergaloze en uitgestrekte Franse Ardennen of toch die trip naar Londen via de Kanaaltunnel waar je het met je medestudenten al zo lang over hebt gehad? Welke keuze je ook maakt, als je met de auto op pad gaat, wees dan goed voorbereid. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje en is gemakkelijk te voorkomen of te beperken, waardoor je onbezorgd kunt genieten van die onvergetelijke en welverdiende vakantie!

Waar moet je dan allemaal aan denken?

Er zijn natuurlijk een aantal no-brainers wanneer het gaat om een goede voorbereiding. Afhankelijk van het land dat je gaat bezoeken kan het geen kwaad om je bewust te zijn van de geldende verkeersregels en wat voor verplichte maatregelen er voor jouw vakantieland actueel zijn. Hou hierbij ook rekening met alle landen die je op je reis doorkruist. Wat de technische voorbereiding van je auto betreft: zorg ervoor dat de koelvloeistof is bijgevuld, het oliepeil van je auto op orde is, je bandenspanning klopt en alle verlichting werkt. Daarnaast is het laten controleren en bijvullen van je aircosysteem geen overbodige luxe; als je al over deze luxe beschikt.

Wat is er nog meer naast de techniek?

Natuurlijk is er nog veel meer om rekening mee te houden dan met in welke staat je auto verkeert. Ook een goede autoverzekering is absoluut een pré wanneer je op reis gaat naar het buitenland. Dat is ook zo in Nederland, maar let op de pechhulpdekking in het buitenland. Dit is een aanvullende autoverzekering. Daarnaast is het altijd verstandig om je bewust te zijn van tolwegen en tankstations op de route, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk ook aan (meer dan) voldoende drinkwater en een warme deken. Misschien lijkt het overbodig, het kan ’s nachts behoorlijk koud worden, afhankelijk van de locatie waar je je bevindt. Het is een kleine moeite om je op pech voor te bereiden en om alvast op elke situatie een passende oplossing te hebben gevonden. Want sta je met pech langs de weg, dan heb je in elk geval je dekentje.

Weet je alles wat er te weten valt?

Speciaal voor mensen die met de auto de wijde wereld in trekken heeft de ANWB duidelijke en informatieve filmpjes die je door de belangrijkste punten heen helpen. Zo verzeker je jezelf van voldoende voorkennis om onbezorgd op pad te gaan. En nu we het toch over de juiste voorbereiding hebben, vergeet dat koelboxje met een sixpack ijskoud bier en die wegwerpbarbecue niet. Je weet immers maar nooit waar je even een nacht een tussenstop moet maken.