Studentenleven is al duur genoeg: bespaar samen op energie

Op het moment dat je het studentenleven instapt en in een studentenhuis gaat wonen, vliegt het geld uit je portemonnee. Het leven van een student gaat niet altijd over rozen, het kan financieel best zwaar zijn. Hier lees je hoe jij meer geld overhoudt door energie te besparen. Een heel makkelijke manier om geld over te houden, zonder te hoeven werken.

Samen besparen

Op het moment dat je in een studentenhuis komt wonen, ga je “samenwonen” met andere studenten. Over het algemeen heb je een eigen (slaap)kamer en deel je de woonkamer, keuken en badkamer met medestudenten. Wil jij graag geld overhouden voor leuke dingen? Ga dan eens samen met je medebewoners om de tafel zitten om het gebruik van bijvoorbeeld energie te bespreken. Ga samen energie vergelijken en bekijk waar jullie op kunnen besparen. Hierbij is het van belang dat iedereen er hetzelfde mee omgaat. Anders ben jij er heel druk mee terwijl een ander er geen rekening mee houdt. De besparing is dan minder.

Besparen zonder moeite

Om te kunnen besparen op energie is het noodzakelijk om het verbruik omlaag te brengen. Dit kan op heel veel manieren zonder dat het heel veel moeite kost. Het vraagt echter alleen wat extra aandacht. Waar kun je op letten?

Wassen en drogen

Wanneer je wast in je studentenhuis, was dan geen halve trommels. Door alleen volle trommels te wassen minimaliseer je het aantal wasjes, waardoor je energie bespaart. Ook is het wassen op lage temperaturen een goede manier om te besparen. Temperaturen van 60 graden of hoger zijn alleen handdoeken en beddengoed. Daarnaast is het ook beter voor je kleding om het niet te heet te wassen. Doe de droger de deur uit en droog de was buiten – of hang het binnen. Ondanks dat in Nederland niet altijd de zon schijnt, is het vaak genoeg prima weer om de was buiten te drogen.


Douchen

Spreek met elkaar een aantal regels af wat betreft het douchen. Douche niet langer dan vijf minuten en niet te heet. Ook een waterbesparende douchekop is een goede optie. Zo wordt de rij voor de douche in de ochtend ook niet te lang.

Samen koken en eten
Kook en eet samen. Naast dat het heel gezellig is, is het ook nog zuiniger. Door samen te koken, kun je in één keer een grotere hoeveelheid maken. Dit betekent dat er maar één keer drie pannen op het fornuis hoeven te staan. Wanneer iedereen voor zichzelf kookt, gebruikt iedereen al snel twee of drie pitten. Bij het koken is het ook aan te raden om de groente klein te snijden. Hierdoor hoeft het minder lang te koken dan wanneer het grote stukken zijn. Hou ook deksels op de pannen, dan ontsnapt er minder warmte.

Apparatuur uit, niet op stand-by en stekkers uit stopcontact

Apparatuur niet op stand-by laten staan scheelt in energieverbruik. Laat tv’s en computers niet op stand-by staan. Het handigst is om er een verlengsnoer achter te leggen met een schakelaar. Door het omzetten van de schakelaar, krijgt het apparaat geen enkele stroom meer. Haal ook na het opladen van je telefoon, tablet en laptop de oplader uit het stopcontact. Door stekkers in het stopcontact te laten zitten, vindt er sluipverbruik plaats.

Temperatuur in huis niet te hoog
De grootste energieslurper in huis is de kachel. Het gasverbruik beslaat een heel groot deel van de energierekening. Hou hier dus, vooral in de winter, rekening mee. Elke graad lager, betekent een besparing van zo’n zes tot zeven procent. Hou er rekening mee dat de woning niet continu wordt verwarmd, en dat ruimtes waarin niemand komt of waarin je alleen slaapt niet op hoge temperaturen worden verwarmd. Op die manier wordt er heel veel bespaard. Dus ben je naar de kroeg; zet die temperatuur dan wat omlaag.